Comuna Curcani, județul Călărași

La inițiativa și cu finanțarea domnului Mihai Matei, președintele Clubului Revoluționar din decembrie 1989, a terenurilor din comuna Curcani, precum și cu sprijinul Primăriei și școlii din aceeași localitate, a avut loc un concurs aniversar în memoria câștigării titlului de campion național.

Acum 50 de ani, Recolta Curcani a fost prima echipă a satului și, până acum, singura, care … dar mai bine să vedem cum evenimentul a fost imortalizat de către Alexandru Rafailescu și Costel Iancu, martori ai evenimentelor, în cartea „Oina – trecut și prezent “:

„1957 este anul surprizelor, anul în care au loc cele mai spectaculoase schimbări în ierarhia valorică a echipelor de oină … Finala Campionatului Național are loc la Timișoara în perioada 3-6 octombrie …

Lupta pentru titlu începe cu meciul Dinamo București – Recolta Curcani. Desfășurat într-o stare de tensiune nervoasă specială, determinată de un arbitraj ezitant, meciul s-a încheiat cu o serie de incidente și chiar eliminări de jucători. Meciul se încheie cu un rezultat surpriză: 14-12 pentru Recolta Curcani.

Un alt joc care a stârnit mult interes a fost între Dinamo și Știința (București nn). Un meci care s-a dovedit o adevărata luptă sportivă. Ambele echipe au condus pe rând, apoi au ajuns la egalitate, astfel încât la final meciul să se încheie cu scorul de 14-13 pentru Dinamo. După acest meci, Recolta Curcani a fost pe primul loc, fără nicio înfrângere. Jocul dintre Recolta Curcani și Știința a devenit astfel jocul decisiv. S-a jucat într-o sportivitate deplină. Starea de tensiune, naturală într-un meci decisiv, face ca niciuna dintre echipe să nu obțină puncte suplimentare din joc. La pauză, Recolta Curcani conduce cu 6-0.

În a doua jumătate, echipa adversă reușește să egaleze scorul, care devine 6-6. Deși situația părea favorabilă pentru Știință, jucătorii ei nu reușesc să profite de ea, jocul încheindu-se la egalitate, 6-6.

Recolta Curcani devine astfel campioana națională în 1957. ”

„După atâta timp, au fost demni de cronici și rapsodii” Eminescu ar fi continuat …

Anul 2007 găsește comuna Curcani cu o față mult schimbată: parcul central, așa cum au puține orașe, cu copaci seculari și o intrare monumentală, din centrul căruia biserica ortodoxă transmite un mesaj de pace și evlavie, îi face pe localnici să-și amintească cu nostalgie de perioada în care elevii școlii erau responsabili de întreținerea acesteia, cu beneficii pentru ambele părți: parcul arata impecabil, iar elevii aveau sentimentul de datorie îndeplinită. Acum, însă, un grup de bătăuși încruntați și-au bătut joc o bancă și au umplut zona din jurul ei cu coji de semințe.